غلامحسین کرباسچی گفت: کسی که وارد میدان مذاکره میشود، باید به عنوان یک سرباز شهادتطلب نه به فکر آبروی خود باشد، نه به فکر اینکه چه کسی در مجلس شعار میدهد یا چه کسی توییت میزند یا توهین میکند. اگر میخواهند مصلحت کشور و مردم و وضعیت بهتری را برای آینده انقلاب و نظام می رقم بزنند، واقعا باید شهادتطلبانه وارد شوند.
به گزارش جریان نو، کرباسچی معتقد است اراده جمهوری اسلامی به شکل گیری مذاکرات کنونی بوده است و پاسخ به نامه ترامپ نشاندهنده اراده برای حل مسائل است.
این چهره شاخص اصلاح طلب بر نقش مهم وزارت خارجه و دیپلماتهای باتجربه تأکید دارد و میگوید مردم خواهان آرامش و حل بحرانها هستند، درحالیکه برخی جریانها به دلایل منافع شخصی یا تفکر انقلابیگری دائم، با آرامسازی اوضاع مخالفاند.
مشروح گفتگو با غلامحسین کرباسچی، فعال سیاسی اصلاحطلب را در ادامه بخوانید؛
*آقای کرباسچی! مدتی بود که بحثهای مذاکره غیر مستقیم با آمریکا باز شده بود؛ روز گذشته و بعد از اظهارات ترامپ، آقای عراقچی از آغاز این مذاکرات خبر دادند. اما به محض اعلام این روند، فضاسازی علیه مذاکرات هم آغاز شده. مثلا یکی از نمایندههای مجلس هشدار داده که آمریکاییها به تعهدات خود پایبند نبودند. به عنوان مقدمه تحلیل خود را بفرمایید.
خوب باید مواظب باشند، اینکه حرف بدی نیست.
مذاکره ایران و آمریکا باید به نتیجه برسد نه اینکه مثل دوران جلیلی هیچ اتفاقی نیفتد
*یعنی فکر میکنید به معنای آغاز حملات درباره مذاکره نیست؟
اینکه حمله نیست؛ گفتند که در مذاکره مواظب باشید، جوانب مختلف را رعایت کنید. این حرف بدی نیست. اما باید دید با چه مقصودی میگویند. اگر واقعا دنبال این هستند که گرفتاری برای مملکت درست شود و مذاکره نشود و همینگونه این وضعیت بحرانی «اقتصادی» و «روانی» مردم ادامه پیدا کند، خلاف است؛ اما اگر منظور واقعا این باشد که تیم مذاکرهکننده دقت داشته باشند در تنظیم مطالب و در صحبتها حرف بدی نیست.
شاید نگاه آنها به همین تیمی است که قبلا زمان آقای جلیلی و زمان آقای رئیسی بود و مدام میرفتند و برمیگشتند و هیچ اتفاقی نمیافتاد؛ فقط میرفتند آنجا و وقت جلسه بعدی را تعیین میکردند. نباید اینگونه باشد، مذاکره باید طوری باشد که به نتیجه برسد.
*سوال اینجاست که ترامپ به رهبری نامه نوشته و نظام هم به این نامه جواب داده است؛ یکی، دو روز گذشته هم سرلشکر باقری محورهای این نامه را تشریح کردند. در واقع مذاکرات تصمیم کلان نظام است. با توجه به این موضوع فضاسازی برای مذاکرات را چگونه تحلیل میکنید؟
به نظرم این حرفها تاثیر چندانی ندارد. اگر مجموعه نظام به این نتیجه رسیده باشند – که امیدواریم برای حل مسائل کشور به این تصمیم رسیده باشند که بعد از این همه سال مقداری اعصاب مردم آرامتر شود – این حرفها خیلی تاثیرگذار نیست. همیشه یک عدهای باید از اینگونه نقها بزنند. اشکالی هم ندارد؛ بالاخره سلیقههای خود را مطرح میکنند. اما در آخر مردم و اکثریت تصمیم میگیرند و تکلیف اینها هم بالاخره روشن میشود که چقدر مردم با اینها هستند.
اگر نظام اراده مذاکره را نداشت کار به اینجا نمیرسید که نامه ترامپ را پاسخ دهد
*به نظر شما نظام چقدر در پیشبرد این مذاکرات اراده دارد؟
اگر اراده نداشت که به اینجا منتهی نمیشد که جواب نامه را بدهند. نمیدانم مستقیم یا غیرمستقیم بودن مذاکرات چقدر در ماهیت آن تاثیرگذار باشد، اما به هرحال با اصل مذاکره موافقت شده است. همین تبادل نظر، مذاکره و بیرون آمدن از فازهای امنیتی و نظامی تاثیرگذار است.
همین امروز یک آرامش و به اصطلاح یک اعتمادی در بازار سرمایه و مبادلات ارز و طلا ایجاد شد که نشان میدهد بسیاری از مشکلات ناشی از جو روانی جامعه است. حالا درست است که اینها یقه آقای همتی بیچاره را گرفتند، او هم مقداری در دفاع از خود کوتاه آمد و آقای پزشکیان هم مقداری عنایت لازم را نداشت، اما معلوم است که با دو تا جمله که آن سمت دنیا گفته میشود و یک توییت در ایران ناگهان ۱۰-۱۵ درصد دلار و طلا پایین میآیند و بازار سرمایه یک جانی میگیرد.
این نشان میدهد که بسیاری از معضلات اقتصادی و گرفتاری های ما روانی است. درواقع، بخش عمدهای از این مسائل مربوط به همین تشنجی است که یک عده دوست دارند دائما همین شعارها را در مجلس و جاهای دیگر بدهند. اما از نظر مردم که میخواهند به آیندهشان اعتماد و زندگی آرامی داشته باشند این وضعیت مطلوب نیست.
به هرحال، مجموعه نظام به این نتیجه رسیده که از این وضعیت عبور کنند. اگر طرف مقابل هم مقداری خوی بلندپروازی و استکباری را کنار بگذارد، و به این فکر کند که در ایران زمینههای مختلفی برای سرمایهگذاری و رشد و توسعه وجود دارد و فضای آرامتری در این منطقه ایجاد شود، به نفع همه است. انشاالله به نتیجه برسد؛ این فضا خیلی میتواند به زندگی مردم کمک کند.
منبع: خبرآنلاین