پس از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ و آغاز نبرد غزه، دو بار تاکنون شاهد درگیری مستقیم میان ایران و اسراییل بودیم.
به گزارش جریان نو؛ روزنامه اعتماد نوشت: همانطور که پیشبینی میشد، حمله ۲۶ اکتبر اسراییل به ایران در چارچوب قواعد بازی و محدود به اماکن نظامی ایران بود و اسراییل در واکنش به عملیات «وعده صادق ۲» نه تاسیسات زیرساختی غیرنظامی همچون پالایشگاهها و نه زیرساختها و تاسیسات هستهای را هدف قرار نداد، چراکه در صورت هدف قرار دادن تاسیسات هستهای کشور، با توجه به بیان مسوولان ارشد نظام و تهدیدها و همچنین نامه تعداد زیادی از نمایندگان مجلس و نص صریح «انپیتی» احتمال تغییر در دکترین هستهای کشور میتواند در دستور کار نظام قرار گیرد و در صورت هدف قرار دادن زیرساختهای نفتی کشور، رژیم اسراییل در این مساله آسیبپذیر بوده و این شرایط ایجاد میشود که در واکنش، ایران زیرساختهای حیاتی و شریانهای اقتصادی این رژیم را هدف قرار دهد.
پس از حمله اخیر رژیم صهیونیستی به اهداف نظامی اطلاعاتی در داخل خاک ایران، گمانهزنیها در خصوص پاسخ احتمالی ایران به تجاوز اخیر تلآویو افزایش یافته است. نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری امریکا سبب شده است تا برخی تحلیلگران سناریو پاسخ قریب ایران را تقریبا منتفی بدانند.
هرگونه تشدید تنش در شرایط کنونی منطقه به معنای کمک به کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ و دور کردن جمعیتهای مسلمان و عرب زبان از کامالا هریس خواهد بود. با این حال نقض حاکمیت ایران موضوعی غیر قابل چشمپوشی است و تهران ناگزیر باید بر اساس ماده ۵۱ منشور سازمان ملل از حق دفاع مشروع خود استفاده کرده و بازدارندگی خود را احیا کند.
طبق ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد، کشورها در صورت نقض تمامیت ارضی و حاکمیت ملی، این حق را دارند که به شکل مشروع از خود دفاع کنند.
رهبر معظم انقلاب در نخستین واکنش به تجاوز اخیر رژیم صهیونسیتی به اهداف نظامی در داخل ایران وعده پاسخ به اقدام اخیر صهیونیستها را دادند.در نگاه ایشان باید به حمله اخیر اشغالگران قدس پاسخ داده شود تا از این طریق زمینه برای اصلاح ادراک غلط صهیونیستها نسبت به جمهوری اسلامی ایران فراهم شود.
بسیاری از کارشناسان معتقدند اگر امروز اسراییل پاسخ مناسبی از سوی ایران دریافت نکند، بازدارندگی کشور به شکل جدی آسیب خواهد دید. به عبارت دیگر عمل به توصیه جو بایدن مبنی بر خویشتنداری ایران در برابر تجاوزات اخیر رژیم میتواند زمینهای برای حملات بعدی اسراییل فراهم کند.
آخرین نظرسنجیهای معتبر انجام شده در ایالات متحده از فاصله بسیار نزدیک ترامپ و هریس حکایت دارد. برخی تحلیلگران با اشاره به وضعیت ایالتهای خاکستری و تداوم بحران در منطقه خاورمیانه از شانس پایینتر دموکراتها برای پیروزی در انتخابات سخن میگویند.
در چنین شرایطی به نظر نمیرسد تهران تا پیش از پنجم نوامبر تمایلی برای اقدام شتابزده علیه اسراییل داشته باشد. به عبارت دیگر هرگونه اقدام غیرحساب شده از سوی تهران در شرایط کنونی میتواند شرایط برای باخت هریس را مهیا کند. در صورت پیروزی مجدد ترامپ در انتخاب امکان احیای کمپین فشار حداکثری و تشدید فشار تحریمی بر ایران به شکل قابل توجهی افزایش پیدا خواهد کرد.