در بازار ارز معروف در خیابان فردوسی تهران، صرافیها و معاملهگران با تحلیل نرخ تبدیل دلار به تومان در دو بازار موازی خارج از ایران، نرخهای روزانه مبادله را تعیین میکنند: عراق (شهر سلیمانیه) و افغانستان (شهر هرات).
به گزارش جریان نو و به نقل از وبگاه “روداو”، بازار مبادلات سلیمانیه در اقلیم کردستان عراق به دلیل روابط قوی اقتصادی ایران با عراق و اقلیم یکی از مهمترین تاثیرات را بر بازار ارز داخلی ایران دارد.
صادرات ایران به عراق به ارزش سالانه ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار، سلیمانیه را به عنوان یک مرکز مالی مهم معرفی کرده است. حتی قبل از سال ۲۰۰۳ و در دوران حکومت بعث عراق نیز شهر سلیمانیه به یک مسیر تجاری بزرگ بین عراق و ایران تبدیل شده بود.
جالب اینکه در آن زمان و در دوران عراق تحت تحریم، سلیمانیه به عنوان یک فضای تنفس برای دور زدن تحریم ها و شهری برای تجارت و ورود کالا از ایران به عراقِ تحت تحریم مطرح بود و حالا همین نقش را به صورتی بالعکس برای ایرانِ تحت تحریم آمریکا بازی می کند.
با تشدید تحریم های اقتصادی آمریکا علیه ایران به ویژه پس از خروج ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸، نقش بازار ارز سلیمانیه در تثبیت روابط تجاری عراق و ایران افزایش یافته است.
از اوایل سال ۲۰۲۳، وزارت خزانه داری ایالات متحده اقدامات بیشتری را برای محدود کردن جریان دلار از عراق به ایران و اعمال فشار مداوم بر بانک مرکزی عراق اعمال کرده است. با این حال، دفاتر صرافی در سلیمانیه از طریق سیستمی کار می کنند که به نظر می رسد توانسته بدون نقض تحریم های آمریکا، تحریم های واشنگتن علیه تهران را دور زده و تجارت را هر چند با درصدی هزینه بیشتر، برای ایران و تجار ایرانی میسر کند.
صادرات ماهانه ایران به عراق: ۹۰۰ میلیون دلار
ایران ماهانه حدود ۹۰۰ میلیون دلار کالا به عراق صادر می کند که حدود ۵۰ درصد از این میزان، صادرات برق و گاز ایران به عراق است. دولت عراق بهای این کالاها و خدمات را به دینار پرداخت می کند و وجوه را به بانک تجارت عراق واریز می کند. با تایید دولت آمریکا، دولت ایران می تواند سالانه حدود ۱۰ میلیارد دلار از سپرده های خود در بانک تجارت عراق را برای خرید کالاهای بشردوستانه مانند دارو و مواد غذایی استفاده کند.
سال گذشته بازرگانان عراقی و اقلیم کردستان با استفاده از منابع مالی ایران که در بانک تجارت عراق سپرده شده بود، حدود یک میلیارد دلار کالا از طرف ایران خریداری و صادر کردند. ۵۰ درصد باقیمانده صادرات ایران به عراق و اقلیم کردستان به ارزش ۴۵۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار در ماه، مربوط به بخش خصوصی ایران است.
در همین حال، دفاتر صرافی در سلیمانیه سیستم کارآمدی را اجرا می کنند که تجارت بین عراق و ایران را بدون نقض تحریم های آمریکا تسهیل می کند.
سامانه تبادل مجازی ایران و سلیمانیه
تحریم ها علیه ایران انتقال هر گونه پول از بانک خارجی به بانک ایرانی را ممنوع می کند. در نتیجه روزانه حدود ۱۵ میلیون دلار از مبادلات شرکتهای ایرانی از طریق صرافیهای ارزی در عراق بهویژه سلیمانیه انجام میشود.
به عنوان مثال، هنگامی که یک شرکت ایرانی کالایی به ارزش ۶۰۰ میلیون تومان (تقریبا ۱۰ هزار دلار آمریکا) به اقلیم کردستان یا عراق صادر می کند، تاجر عراقی ۱۰ هزار دلار را به یک صرافی در سلیمانیه واریز می کند و حساب خود را با تامین کننده ایرانی تسویه می کند. سپس شریک یا نماینده صرافی سلیمانیه در داخل ایران ۶۰۰ میلیون تومان به حساب شرکت تامین کننده ایرانی واریز می کند.
این فقط یک طرف فرآیند است. آنچه باقی می ماند تسویه حساب های صرافی در سلیمانیه با نماینده یا شریک آن در داخل ایران است. زمانی که یک کارخانه ایرانی نیاز به واردات مواد اولیه از ترکیه، چین، امارات یا کشورهای دیگر دارد، باید دلار به آن کشورها واریز کند. بدیهی است که این کار از طریق بانک ها و صرافی های داخل ایران قابل انجام نیست. در عوض، دفاتر ارز در سلیمانیه این معاملات را انجام می دهند.
در چنین مواقعی شریک صرافی سلیمانیه در ایران دستور انتقال ۱۰ هزار دلار به ترکیه، امارات یا چین را به نمایندگی از شرکت ایرانی صادر می کند و بدین ترتیب حساب خود را در دفتر سلیمانیه تسویه می کند.
این فقط یک تراکنش است، اما روزانه صدها و حتی هزاران تراکنش این چنینی انجام می شود. این سامانه بدون نیاز به انتقال فیزیکی پول، تمامی مبادلات تجاری بین عراق و ایران و ظاهرا سایر مبادلات بین ایران و سایر کشورهای منطقه را تسهیل کرده است.
تاثیر بازار ارز سلیمانیه بر قیمت تومان
عرضه و تقاضای ارز ایران هر روز در بازار مبادلات سلیمانیه تغییر می کند و بر نرخ دلار آمریکا در برابر تومان تاثیر می گذارد. تقاضا برای پول ایران در سلیمانیه بستگی به این دارد که تاجران عراقی چقدر باید به حسابهای ایرانی واریز کنند یا از طرف شرکتهای ایرانی در کشورهای ثالث واریز کنند.
بنابراین، نرخ تبدیل دلار به تومان در سلیمانیه بر نرخ ارز در بازار داخلی ایران تاثیر می گذارد. نرخ ارز در سلیمانیه بازتابی از تجارت خارجی ایران با کشورهایی مانند چین، امارات، عراق و ترکیه است. در صورت افزایش صادرات ایران به این کشورها، تقاضا برای ارز ایران در سلیمانیه نیز افزایش می یابد.
علاوه بر این، عوامل روانی و ژئوپلیتیکی مانند تیرگی روابط ایران و کشورهای غربی به دلیل برنامه هستهای ایران، ممکن است تقاضا برای تومان در بازار سلیمانیه را کاهش داده و در نتیجه بر ارزش آن تاثیر بگذارد.
بازار مبادلات سلیمانیه با توجه به فعالیت های اقتصادی ایران با عراق و اقلیم کردستان، نقش تعیین کننده ای در تعیین نرخ برابری تومان ایران ایفا می کند. این سیستم مبادله پویا نه تنها تجارت بین ایران و همسایگانش را در شرایط تحریمی ممکن می کند، بلکه نمادی از دور زدن تحریم ها وعملیات تجاری ایران بدون انتقال پول فیزیکی است.