اگر در پی نهادینه کردن تحول گفتمانی قوه قضائیه در افکار عمومی و ارائه چهره جدید نزد مجامع بین المللی هستید، لازم است در قدم اول «مفاخر قضایی ایران» را عزیز بدارید،
به گزارش جریان نو؛ محمد محمودی، فعال رسانه ای در یادداشتی نوشت:
۱- مدتها بود، قصد داشتم از تحول گفتمانی قوه قضائیه در دوره ریاست جناب آقای اژه ای بنویسم و به نوعی از آن قدرشناسی کنم. جناب آقای اژه ای، برنامه محوری بر اساس اسناد بالادستی را پیش از روسای قوای مجریه و مقننه آغاز کرده و در عملگرایانه ترین شکل ممکن بر اجرای اصل یکصد و پنجاه و شش قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و «نسخه ارتقاءیافته سند تحول قضایی» از سوی رهبر معظم انقلاب، مبادرت ورزیده است. مصادیق این تحول گفتمانی برنامه محور از سوی رئیس دستگاه قضاء، بسیار فراوان است و پرداختن به آن به مقال جدایی را می طلبد ولی قصد این وجیزه، جلب توجه جناب اژه ای به امری حیاتی و نادیده گرفته شده در تحول گفتمانی قوه قضاء است.
۲- برای اینکه از سرچشمه وام بگیرم، ترجیح دادم در ابتدا به چرایی «عزیز شمردن قاضی» از نگاه رهبر معظم انقلاب بپردازم تا اندکی روشن شود، چگونه بی توجهی به گرامیداشت «مفاخر قضایی نظام» به یک شکاف عمیق گفتمانی تبدیل می شود. این واقعیتی انکار ناپذیر است که علیرغم تاکیدات مصرح و مکرر رهبر معظم انقلاب، در «تکریم مفاخر قضایی نظام» به عنوان سنگری سرنوشت ساز در جنگ روایتها علیه دستگاه قضاء، «عزیز شمردن» قضات دانشمند و جامع الاطراف هرگز به عنوان یک کلان راهبرد گفتمانی، مورد توجه قرار نگرفته و سلایق تصمیم سازان ادواری، اجازه وحدت رویه لازم را در این زمینه، نداده است. برای اینکه از تطویل کلام خودداری کنم، به ذکر همین یک نکته درباره آسیب بی توجهی به گرامیداشت «مفاخر قضایی ایرانی، اسلامی» بسنده می کنم که با وجود آنکه، قوه قضاء در جمهوری اسلامی ایران مستظهر به حمایت دو تاریخ «تمدن قضایی اسلام» و نظام قضاوت در ایران باستان است، ولی امروز در حوزه افکار عمومی داخلی، منطقه ای و حتی بین الملل ، اثری از مفاخر قضایی نظام وجود ندارد و استمرار این موضوع در طول ادوار مختلف، به پاشنه آشیل قوه قضاء در جنگهای روایتی و شناختی تبدیل شده است.
۳- اما آنچه بهانه ی نوشتن این یادداشت شد، بی عملی سازمان بازرسی کل کشور در نکوداشت یکی از برجسته ترین مفاخر قضایی ایرانی-اسلامی است. امروز با آنکه چند روزی بیشتر به دهمین سالگرد درگذشت «قاضی دانشمند» و «حقوقدان برجسته بین المللی»، مرحوم «ولی الله خبره» باقی نمانده، نه تنها هیچ اثری از گرامیداشت یکی از «خبرگان قضایی نظام» در ارکان قوه قضاء و بالاخص در سازمان بازرسی کل کشور دیده نمی شود، بلکه بنا به برخی شنیدها، چنین اقدامی را هم موجب بدعت در قوه قضاء دانسته اند!. به عبارتی، مطالبه گفتمان ساز رهبری در «عزیز شمردن قاضی» بالاخص در نزد افکار عمومی- از نگاه برخی مدیران ارشد قوه قضاء- امری ارشادی تلقی شده و به سلیقه خویش ترجیح می دهند، همچنان اخبار «فساد و اختلاس و قضاء» در تصویر اصلی از قضات برجسته ایرانی- اسلامی نزد افکار عمومی در داخل و خارج از کشور باقی بماند.
۴- ذکر این نکته ضروری است که مرحوم «ولی الله خبره»، بی نیاز از هر مبالغه و بزرگنمایی رسانه ای است، چرا که وی به عنوان «شناسنامه نظارت در کشور»، همواره از سوی بزرگان فقهی، سیاسی و حقوقی نظام، ستوده شده و شخصیتهایی نظیر رئیس جمهور شهید، مرحوم آیت الله هاشمی شاهرودی، آیت الله صادق آملی لاریجانی، مرحوم دکتر ناصر کاتوزیان، حجج اسلام «پور محمدی، نیازی و کریمی» و چهره های متعددی نظیر؛ مرتضی بختیاری، دکتر حسن عابدی جعفری، دکتر احمد تویسرکانی، دکتر علیرضا کاظمی ابدی و … بر دانش و اخلاص و وفای به عهد آن مرحوم در عالی ترین سطحِ خدمت، صحه گذاشته و مجامع بین المللی هم، نظیر کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه فساد(۱) و آمبودزمان آسیایی(۲) از نظریات ارزشمند وی بهره جسته اند تا جایی که مقاله وی توسط دانشگاه منچستر (۳) از میان مقالات دریافتی از ۱۳۷ کشور برگزیده شد.
با این توصیف، نکوداشت مرحوم ولی الله خبره، نکوداشت یک شخص نیست، بلکه احیای هویت تاریخی جایگاه قضاء در ایران اسلامی در محافل داخلی و خارجی است که متاسفانه تاکنون به عنوان ابزاری گفتمان ساز به آن پرداخته نشده است.
۵- حرف آخر با شخص ریاست قوه قضاء است. که اگر در پی نهادینه کردن تحول گفتمانی قوه قضائیه در افکار عمومی و ارائه چهره جدید نزد مجامع بین المللی هستید، لازم است در قدم اول «مفاخر قضایی ایران» را عزیز بدارید، چرا که هیچ گفتمانی بدون برندینگ شخصیتی و برجسته سازی مصادیق، شکل ماندگار و پایداری به خود نخواهد دید. پس حال که از سوی بدنه دستگاه قضاء و بطور مشخص، سازمان بازرسی کل کشور، اهتمام درخوری نسبت به نکوداشت یکی از مفاخر قضای ایران دیده نمی شود، جناب اژه ای می توانند مطابق رویه ی مسعود خود، شخصاً ورود کرده و اجازه ندهند دهمین سالگرد درگذشت مرحوم «ولی الله خبره» نیز در سکوت خبری بگذرد چرا که اگر از «ذکر مفاخر» غافل بمانیم، در واقع راه
تداوم انتشار اخبار مسموم علیه دستگاه قضا را همواره کرده ایم.
امید آنکه با توجه و عنایت ریاست قوه قضائیه، مسیری جدید در جنگ روایتها با نکوداشت مفاخر قضایی ایران گشوده شود تا انشاالله همه مشمول برکتِ عمل به نصیحت امام موسی کاظم(ع) شویم که فرمودند؛ عَظِّمِ العالِمَ لِعِلمِهِ!.
پی نوشت:
۱- UNODC/United Nations Office on Drugs and Crime.
۲-AOA/ Asian Ombudsman Association
۳- UOM-1829