روزنامه اسرائیلی جروزالم پست نوشت: منبعی آگاه از جزئیات گفتگوی ترامپ و نتانیاهو اظهار داشت: «ترامپ گفت ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد. تأسیسات هستهای نظامی، خیر؛ هستهای غیرنظامی، بله.»
به گزارش جریان نو ، در ادامه این مطلب آمده است: بر این اساس، ایران می تواند یک برنامه هستهای غیرنظامی برای تولید برق، مانند راکتور بوشهر، داشته باشد.
در دیداری که روز دوشنبه میان نخستوزیر نتانیاهو و رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ برگزار شد، مدل لیبی بهطور گسترده مورد بحث قرار گرفت. منابع اسرائیلی به من گفتند: «احتمال اینکه ایرانیها با توافقی بر اساس مدل لیبی موافقت کنند، بسیار بسیار پایین است.»
ترامپ درباره آنچه از ایرانیها خواهد خواست، همچنان ابهام دارد: «نتانیاهو در دیدار با ترامپ بهتفصیل درباره مدل لیبی صحبت کرد اما ترامپ قولی برای پذیرش آن نداد».
همچنین تایمز اسرائیل نوشت: کانال ۱۲ گزارش داد که دولت آمریکا تنها چند ساعت پیش از دیدار نتانیاهو با ترامپ در کاخ سفید، به او اطلاع داد که آمریکا وارد مذاکرات مستقیم با ایران درباره برنامه هستهای این کشور شده است.
در این دیدار، ترامپ هیچ تضمینی به نتانیاهو نداده که آمریکا خواستههای اسرائیل را در مورد مفاد یک توافق قابل قبول برای جلوگیری از برنامه تسلیحات هستهای ایران لحاظ خواهد کرد و هیچ تعهدی هم درباره اقدامات احتمالی آمریکا در صورت شکست مذاکرات یا نقض توافق توسط تهران ارائه نکرده است.
محافل نزدیک به نتانیاهو معتقد بودند دلیل اصلی دعوت غیرمنتظره به واشنگتن، موضوع تعرفههاست و بر همین اساس خود را آماده کرده بودند. نتانیاهو که در بوداپست بود، روز یکشنبه پس از سخنرانی در فرودگاه و بیان اینکه او نخستین رهبر جهان خواهد بود که مستقیماً درباره تعرفهها با ترامپ دیدار میکند، به آمریکا پرواز کرد. او گفته بود: «این نشاندهنده ارتباط شخصی خاص و رابطه ویژه میان ایالات متحده و اسرائیل است که در این زمان بسیار حیاتی است.»
زمانی که نتانیاهو روز دوشنبه در بلر هاوس با ویتکاف دیدار کرد، ویتکاف به او گفت دلیل واقعی دعوت سریع او به واشنگتن، موضوع ایران است، اینکه آمریکا قرار است روز شنبه مذاکرات با تهران را آغاز کند و نمیخواهد او را در برابر یک عمل انجامشده قرار دهد.
وقتی نتانیاهو و تیمش با ترامپ و تیم او در کاخ سفید دیدار کردند، ترامپ نشست را با این پرسش آغاز کرد: «درباره ایران چه نظری دارید؟»
کانال ۱۲ گزارش میدهد که نتانیاهو موضع خود را در مورد توافق قابل قبول با ایران مطرح کرد که باید مشابه مدل لیبی باشد، و همچنین بر لزوم اقدام نظامی در صورت نیاز تأکید کرد.
ترامپ نیز به نوبه خود اشاره کرد که از روز شنبه، ۶۰ روز برای این مذاکرات در نظر گرفته شده و گفت ویتکاف پیشرفت مذاکرات را با اسرائیل در میان خواهد گذاشت.
با این حال، طبق این گزارش، ترامپ هیچ تعهدی در مورد پذیرش خواستههای اسرائیل درباره مفاد توافق نداد و همچنین هیچ تعهدی نیز درباره اینکه آمریکا در صورت شکست مذاکرات یا عدم پایبندی ایران به توافق، — از جمله بهلحاظ نظامی — چه خواهد کرد، ارائه نکرد.
منبع: انتخاب