اخیرا در لابلای گفتگوی اختصاصی KHAMENEI.IR با دکتر علی لاریجانی، پیامی بسیار مهم و فرآتر از یک مصاحبه، خطاب به دولت جدید آمریکا مخابره شد که ضمن ارسال یک پیام دیپلماتیک چند جانبه، می تواند به عنوان مقدمه ای از بازگشت برجام به شعام -شورای عالی امنیت ملی- هم مورد توجه قرار بگیرد.
به گزارش جریان نو، محمدمحمودی فعال رسانه ای در یاددداشتی اختصاصی برای جریان نو نوشت:
در باب چرایی این مهم، بهتر است در ابتدا به بررسی متن و زمان برخی سخنان و تحولات مهم نظیر پیام دیپلماتیک لاریجانی و واکنش های شتابزده اروپا و اسرائیل درباره احیای برجام توسط ترامپ، بپردازیم و سپس دلایل احتمال بازگشت برجام به شعام را مورد بررسی قرار بدهیم.
۱- مشاور رهبر معظم انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که سابقه دبیری شورای عالی امنیت ملی و انجام مذاکرات هسته ای را هم در کارنامه خود دارد در بخشی از گفتگوی مهم خود با KHAMENEI.IR ، با صراحتی کم نظیر درباره نحوه رفتار جمهوری اسلامی ایران با دولت جدید ایالات متحده در آینده گفت: «… شما با تجربهای که برای منصرف کردن ایران دارید و دیدید که نمی شود، پس دو تا راه بیشتر پیش رویتان ندارید؛
یکی برگردید به همان برجامی که تصویب شده -خب ایران همیشه به شما گفته بیایید برگردید اشتباهتان را حل کنید -البته خسارتهای ما را هم باید یکجوری تأمین کنید-؛ یک راه دیگرش هم این است که خیلی خب، قبول ندارید؟ -چون شنیدم دولت جدید ایالات متحده گفته «ما آن برجام را اصلاً قبول نداریم، چون ایرانیها سر ما را کلاه گذاشتند!» – آن وحی منزل نیست، خب بیایید سر موضوع جدید: شما می گویید «ایران هستهای را ما قبول داریم. به سمت بمب نرود عیب ندارد!»؛ ما غنیسازی در این حد داریم، خب بیایید توافق کنید -که ایران یک شروطی دارد برای این امر با توجه به تجربهی گذشته- ما به سمت بمب نمیرویم، شما هم شروط ما را بپذیرید. توافق بعدی بکنید؛ بنابراین ما توصیه نمی کنیم شما رفتار غلط قبلیتان را دنبال کنید. ولی بههرحال این هم یک راهحل است. بیایید از این راهحل استفاده کنید!…».
۲- واقعیت آن است که همانطور که در یادداشت «ضرورت مجال شناسی شناسی پزشکیان در مقابل ترامپ» در سایت «جریان نو» نوشتم، برآیند متغیرهای همسو و غیرهمسوی دیپلماتیک در منطقه و جهان، حکایت از تقویت احتمال احیای برجام دارد. ولی با یک تفاوت عنوانی نسبت به گذشته، که در مصاحبه لاریجانی بخوبی بر آن صحه گذاشته شد. تفاوتی که شاید فقط یک «کلمه» باشد. تفاوتی تحت عنوان برجام «اوباما» یا برجام «ترامپ»؟.
البته این موضوع به هیچ عنوان نه برای اروپایی ها و نه برای اسرائیلی ها مطلوب نیست.صدور قطعنامه غیرمنتظره و ضدایرانی با محوریت اروپایی ها در شورای حکام آژانسبینالمللی آژانس اتمی و هشدار بی سابقه بنی موریس (בני מוריס) مورخ اسرائیلی در هاآرتص (הָאָרֶץ) از جمله نشانه های نگرانی از احتمال احیای «برجام» توسط ترامپ است. مثلا در بخشی از تحلیل بنی موریس آمده: «… اگر من جای نتانیاهو بودم، بعد از ۲۰ ژانویه-۲۰۲۵- روی ترامپ حساب باز نمیکردم. ترامپ مرد هوسهاست؛ هوس بعدی او میتواند آشتی آمریکا و ایران باشد!».
۳- درباره بازگشت برجام به شعام «شورای عالی امنیت ملی» چند نکته قابل توجه وجود دارد. نکته اول اینکه بازگشت برجام به شعام، احیای برجام را در قالب پروژه نظام-بجای برنامه دولت- با هماهنگی سه قوه جلو خواهد برد و موجب صیانت از هرگونه مذاکره احتمالی در قبال منازعات جناحی داخلی می شود. نکته دوم ایجاد امکان واکنش های سریع دیپلماتیک از سوی شعام است که در وزارت امور خارجه، امکان آن وجود ندارد. نکته سوم کاهش فشارهای داخلی به دولت، وزیر امور خارجه و حتی محمد جواد ظریف به عنوان معاون راهبردی رئیس جمهور است که تداوم آن -فرآتر از تخریب افراد- تصویر متحد دیپلماتیک نظام را در احیای برجام، مخدوش می کند. نکته چهارم هم استفاده حداکثری از ظرفیت اصل ۱۷۶ قانون اساسی است که می تواند در سایه وفاق «دولت- شعام»، با هماهنگ نمودن کلیه فعالیتهای سیاسی، رسانه ای، اطلاعاتی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی پیرامون تحولات منطقه ای و جهانی مرتبط با احیای برجام، جلوی هزینه سازی بدخواهان داخلی و خارجی را نسبت به آن بگیرد.
البته که نهایتاً تعبیر بی مانند رهبر معظم انقلاب درباره «شکست و پیروزی» دولت چهاردهم، ضرورتی فرآتر از نکات فوق را درباره بازگشت برجام به شعام از ابتدای دولت چهاردهم ایجاد کرده بود و شاید بهتر بود از همان روز اول فعالیت رئیس جمهور پزشکیان، اینکار بصورت بصورت رسمی انجام می شد تا پرونده احیای برجام با وفاق حداکثری در شورای عالی امنیت ملی دنبال شود.